top of page

נצחון במלחמה- בין הכרעה להסדרה

  • תמונת הסופר/ת: mali amar
    mali amar
  • 9 באוק׳ 2024
  • זמן קריאה 4 דקות

עם סיום מלחמת העולם השנייה הנצחון במלחמה הפך מערך חיובי לערך שלילי. לדעת חוקרים אחד הגורמים לעליית הנאציזם ופרוץ מלחה״ע השנייה ,נעוץ בהשפלת גרמניה לאחר כשלונה וההפסד הצורב במלחה״ע הראשונה. בהמשך לכך פותחה תיאוריה שמושג הנצחון במלחמה הוא כוזב והפתרון היחיד לסכסוכים מזוינים הוא באמצעות הסדרה ומשא ומתן בין הצדדים.

בשנות קיומה של מדינת ישראל, נצחון מוחלט במלחמה האחרון היה במלחמת 1967.

מלחמת יום הכיפורים 1973 הסתיימה בנצחון צבאי של ישראל על צבאות מצרים וסוריה, אולם התערבות ארצות הברית והאו״ם בלחץ דיפלומטי על ישראל, מנעו את הנצחון המוחלט וחייבו את הצדדים להסדרה מדינית.

בהשפעת הלכי הרוח במערב, קברניטי מדינת ישראל, אימצו בתהליך את איטי רעיונות ותאוריות בנוגע למלחמות. בצה״ל ברוח הדברים, הוחלט לא להשתמש ולהכניס את הערך של נצחון במלחמה כמטרה.

בעקבות ההתקפה הברברית ב 7/10/23 על אזרחי מדינת ישראל, ההנהגה המדינית פוליטית הגדירה מחדש את החזרה לערך של נצחון מוחלט.

שינוי זה מלווה במאבקים וחילוקי דעות בחברה הישראלית( שאלות ותהיות איך מגדירים נצחון? משמעות ועוד), בתהליך של חודשים תוך ניהול המלחמה נראה שמפקדי הצבא בלחץ והוראת המדינאים חוזרים ומאמצים את ערך ההכרעה במלחמה ונצחון מוחלט כמטרה ישימה ואפשרית.

התנך מתאר על הכרעה במלחמה( נצחון) אל מול נסיונות להסדרה במלחמות בין ממלכת ישראל ואויבתה מצפון ממלכת ארם ( סוריה).

במלחמות בין ארם לישראל הייתה עדיפות צבאית ברורה לארם מול ישראל. אחאב מלך ישראל ניסה להגיע להסדרה עם האויב מצפון, הוא ניהל משא ומתן ונכונות ללכת לקראת דרישות בן הדד מלך ארם :

״ ויאמר לו כה אמר בן הדד כספך וזהבך לי הוא, ונשיך ובניך הטובים לי הם״(מלכים א כ 3).

למרות המחיר הכבד, אחאב מלך ישראל נענה לדרישות, כדי למנוע התפרצות מלחמה. אולם מלך ארם הוסיף והעלה דרישות עד שלא נותרה ברירה למלך ישראל, הוא פנה למלך ארם ובטחונו ביכולת לנצח ולהשמיד את ישראל בביטוי:

אל יתהלל חוגר כמפתח (כ 11).

כשלון המשא ומתן הביא למלחמה שהסתיימה בכשלון צבא ארם ומלכו לנצח את ממלכת ישראל.

מלך ארם בעקבות כך אירגן צבא גדול לקרב מכריע מול אחאב וממלכת ישראל. הכתוב בתנ״ך מתאר את עוצמת והיקף צבא ארם אל מול ישראל:

״ ובני ישראל התפקדו וכלכלו וילכו לקראתם, ויחנו בני ישראל נגדם כשני חשיפי עיזים וארם מלאו את הארץ״( מלכים א כ 27).

לאחר המתנה מורטת עצבים במשך שבעה ימים, של שני הצבאות בשדה המערכה באפק שברמות גלעד (רמת הגולן):

״ ויחנו אלה נוכח אלה שבעת ימים ויהי ביום השביעי ותקרב המלחמה ויכו בני ישראל את ארם מאה אלף רגלי ביום אחד, וינוסו הנותרים אפקה אל העיר ותפול החומה על עשרים ושבעה אלף איש הנותרים, ובן הדד נס ויבוא אל העיר חדר בחדר״( כ 29-30)

(מקביל ומזכיר המלחמה ביריחו)

קרב אפק הסתיים בנצחון מזהיר של ישראל על האויב המר ארם. בן הדד מלך ארם נפל בשבי והתחנן על חייו - מלך ישראל אחאב שגה, במקום לחסל את אויבו המר הוא כורת איתו ברית (הסדרה) ומשלחו לחופשי.

נביא אלוהים מגיע לאחאב ומודיע לו שמאחר ולא מימש את הנֶצחון הצבאי לנצחון מוחלט הוא עתיד לשלם מחיר:״ ויאמר אליו כה אמר ה׳ יען שלחת את איש חרמי מידך והיתה נפשך תחת נפשו ועמך תחת עמו״( כ 42).

מאוחר יותר המלחמות נמשכו והמלך אחאב נפל בקרב.

האיום מצפון המשיך ללוות את דברי ימי ממלכת ישראל, גדודי ארם פלשו ופשטו על ערי הממלכה והסבו אבדות ונזקים לממלכת ישראל. באחת הפעמים מסופר על מלך ארם שהציב מארבים בדרכים הראשיות בממלכת ישראל, הנביא אלישע הזהיר בבעוד מועד את מלך ישראל ( מודיעין) ונסיון ההפתעה הסתיים בכשלון צבאי. מלך ארם הבין שלממלכת ישראל יש נשק סודי ויתרון מול צבא ארם- הנביא אלישע ידיעותיו ויכולתו ( סייבר וטכנולוגיה).

מלך ארם תיכנן לפגוע ישירות בנביא אלישע כדי לבטל את היתרון כצעד מקדים לנצחון על ישראל. צבא אדיר נשלח להקיף את העיר דותן שם ישב הנביא אלישע כדי לשבות את הנביא ולהשבית את היכול המודיענית:

״וישלח שמה סוסים ורכב וחיל כבד ויבואו לילה ויקיפו את העיר״( מלכים ב ו 14).

משהתברר לנביא אלישע שהוא מוקף בצבא רב:

״ ויתפלל אלישע אל ה׳ ויאמר הם את הגוי הזה בסנורים ויכם בסנורים כדבר אלישע״( ו 18).

אלישע מוליך ומוביל את צבא ארם שאיבד את יכולת התמרון והתמצאות בשטח לשבי בידי צבא ממלכת ישראל.

מלך ישראל מבקש לנצל את ההזדמנות ולהרוג את חיילי ארם, אולם הנביא אלישע אוסר עליו ומצווה על המלך לעשות להם כרה(ארוחה) ולשלחם חזרה לארם, דבר שהביא לתקופה של רגיעה בגבול וביחסים בין המדינות.

סבבי הקרבות והעימותים בין ממלכת ישראל וארם ליוו את תקופת המקרא, נסיון אחרון להגיע לנצחון מוחלט נעשה על ידי אלוהים באמצעות הנביא אלישע, לשכנע את מלך ישראל להביא לשינוי אסטרטגי במזרח הקרוב.

שעה שהנביא אלישע שכב על ערש דווי, יהואש מלך ישראל עלה לבקר את הנביא. דבריו האחרונים, הצוואה של אלישע, היא מתן הזדמנות והבטחה למלך ישראל להשיג נצחון מזהיר על ממלכת ארם כפי שהיה בקרב אפק . הזדמנות שהוחמצה שעה שאחאב מלך ישראל לא השכיל לממש את הנצחון הצבאי לנצחון מוחלט. הנביא אלישע מצווה על המלך יהואש שבטקס סמלי יקח את קשתו ויירה חיצים מבעד החלון כשהנביא מלווה אותו בקריאה חץ תשועה לה׳ וחץ תשועה בארם. המלך ירה את חיציו ולאחר שלוש פעמים עצר לירות מקשתו"

״ויקצוף עליו איש האלוהים ויאמר להכות חמש או שש פעמים אז הכי את ארם עד כלה , ועתה שלוש פעמים תכה את ארם( י״ג 19)״.

 
 
ועדת חקירה בסיפורי התנ"ך

בספר שופטים מסופר על תקופה שעם ישראל חי ללא ביטחון קיומי. הדרכים והמעברים לא היו בטוחים ומארבים הוצבו להתנכל לשיירות ואנשים. אל מול...

 
 

למזל טוב ולדברים טובים לעולם אין השעה מאוחרת

bottom of page